Anne memesi bebek için sadece karnını doyurma aracı değil, sevgi ve güven hissettiği, her türlü yaşadığı duyguda sığındığı yerdir.
Anne ile bebeğin ilk ve en güçlü bağı emzirme anıdır. Bu yüzden bebeğinizi sütten keserken dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
Bebeğinize memeyi bıraktırmak için ilk adım annenin hazır olmasıdır. Emzirme anı sadece bebek için değil anne içinde özel bir andır. Bu yüzden anne kararlı ve sabırlı olmalıdır.
Bir diğer dikkat edilmesi gereken kısım ise yaştır. Uzmanların önerisi iki yaşından sonra memeyi aşamalı olarak kesmektir.
Çocuğunuzu Sütten Keserken Yapılmaması Gerekenler
Memeye bir şey sürmek ya da memeyi bantlamak: En sık karşılaşılan hatalardan olan göğüsü acı, ekşi bir şey sürerek ya da göğüsü saklayarak memeyi bıraktırmaktır. Bu durumlarda çocuk memeden korkarak ya da tiksinerek bırakır. Bebeğin dünyaya geldiği an güvenli alanı olan memeden bu şekilde ayrılmak ileriki yaşlarında travmatik deneyimlere neden olabilir. Kendinizi düşünün en sevdiğiniz ve güvendiğiniz şey bir anda yok olsa ya da tiksindirici bir hal alsa ne hissedersiniz?
Yanlış dönemde bıraktırmaya çalışmak: Bebeğiniz için hastalık, diş çıkarma, taşınma, yeni kardeş, yeni bir bakıcı, tuvalet eğitimi dönemi, önemli birinin kaybı gibi durumlarda ertelemek gerekir. Bırakılma aşamasında geri emzirmek çocuğun güvenini zedeleyebilir ve süreci zorlaştırabilir.
İletişim halinde olmamak: Bu dönem en az 2-2.5 aya yayılmalı ve bebeğiniz ile iletişim halinde olmalısınız. Çocuğunuz yeterli ilgi ve şefkati görürse duygusal emme isteği azalacaktır. Çocuğunuz duygularını ifade etmekte zorlanıyorsa duygu regülasyonu etkinlikleri ile onu destekleyebilirsiniz.
Çocuktan kaçmak: Bu süreç anneler için zorludur. Çocuk memeyi bırakmak istemediğinden ağlayabilir, öfkelenebilir, yalvarabilir, memeyi öpebilir. Bu durumda anne çocuğu kendinden uzaklaştırmamalı, unutsun, kafası dağılsın diye başka birine vermemeli aksine daha fazla şefkat göstermelidir. Bu aşamada çocuğunuzu kucağınızda tutmanız en iyisidir.
Son olarak çocuğunuzun gelişiminin herhangi bir döneminde internetten bilgi alıyorsanız paylaşılan bilgilerinin kimler tarafından yazıldığını araştırın. Bu konuda uzman olmayanların tavsiyelerine kulak asmayın.
Bu aşamalarda zorlanıyorsanız bir uzmandan destek alabilirsiniz.